Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen
Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.
Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- trochę wody ok. 1/3 szklanki
- 1 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 gram mielonej wieprzowiny
- 100 gram krewetek koktailowych
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 szt. pieczarek dużych
- 2 szt. cebuli dymki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprz do smaku
- 1 szt. jajka
Bulion
- 800 ml bulionu drobiowego
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku duży
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- pieprz mielony dla ostrości
Ingredients
Ciasto na pierogi:
Farsz:
Bulion
|
Instructions
- Bulion: Przygotować bulion drobiowy (może być z proszku). Do gotującego się wywaru przecisnąć czosnek i imbir, wlać sos sojowy i olej sezamowy, doprawić pieprzem i gotować przez 4-5 minut. Zdjąć z palnika i przecedzić przez sitko aby uzyskać czysty, przejrzysty bulion. Na talerzu ułożyć po kilka pierogów, zalać bulionem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Share this Recipe