Przejdź do treści

Zupa WON TON / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa WON TON / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen
Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 45 minut
Servings
osoby
Ingredients
Ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • trochę wody ok. 1/3 szklanki
  • 1 szt. jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Bulion
Prep Time 45 minut
Servings
osoby
Ingredients
Ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • trochę wody ok. 1/3 szklanki
  • 1 szt. jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Bulion
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ciasto: Zagnieść tak jak zwykłe pierogi lecz rozwałkować cieniej. Kroić w kwadraty o bokach około 5cm.
    Zupa WON TON
  2. Farsz: Wszystkie składniki dokładnie poszatkować na drobnicę, oprócz jajka. Na woku bez oleju rozdrobnić mięso mielone i podsmażyć aż wyparuje woda, znajdująca się w mięsie. Dodać resztę składników i połowę poszatkowanej kapusty a resztę zostawić. Nie dodawać jajka.
    Zupa WON TON
  3. Przyprawić pieprzem, zamieszać i odstawić do ostygnięcia. Dorzucić resztę kapusty i wbić jajko. Wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na ciasto i zawijać pierogi.
    Zupa WON TON
  4. Na kwadraty ciasta kłaść niewielką ilość farszu i zagniatać w trójkąt a następnie boki trójkątów sklejać ze sobą.
    Zupa WON TON
  5. Bulion: Przygotować bulion drobiowy (może być z proszku). Do gotującego się wywaru przecisnąć czosnek i imbir, wlać sos sojowy i olej sezamowy, doprawić pieprzem i gotować przez 4-5 minut. Zdjąć z palnika i przecedzić przez sitko aby uzyskać czysty, przejrzysty bulion. Na talerzu ułożyć po kilka pierogów, zalać bulionem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Zupa WON TON
Share this Recipe