Zupa słodko-kwaśna z suszonym tofu i grzybami Mun
Zupa słodko-kwaśna z suszonym tofu i grzybami Mun to ciekawa w smaku zupa słodko-kwaśna z dodatkiem suszonego tofu i grzybów Mun.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
3-4osoby 40minut
Passive Time
kilka godzinmoczenia tofu
Servings Prep Time
3-4osoby 40minut
Passive Time
kilka godzinmoczenia tofu
Ingredients
Przyprawy (można połaczyć przed dodaniem do zupy):
Dodatki:
  • 1/2puszki pomidorówbez skórki
  • 1łyżka słodkiego sosu chili
  • szczypta pieprzu
  • świeży koperekdo przybrania
Instructions
  1. Laski suszonego tofu namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na kilka godzin.
  2. Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić.
  3. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić w niej przez 20 min. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski.
  4. Odcedzone z wody tofu pokroić w 1 i 1/2 cm kawałki.
  5. Do garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut.
  6. Do garnka z zupą dodać pomidory, pierś kurczaka, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut.
  7. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną koperkiem.