Prep Time | 40 minut |
Passive Time | kilka godzin moczenia tofu |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3 laski tofu suszonego
- 4 szt. grzybów mun
- 1 szt. piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 litr bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1/3 opakowania makaronu ryżowego tasiemki
Przyprawy (można połaczyć przed dodaniem do zupy):
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 i 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 cm świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
- 1 szt. anyżu gwiazdkowatego
- 2 cm kory cynamonu
- 1/2 szt. papryczki chili suszonej drobno posiekanej
- szczypta soli
Dodatki:
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- szczypta pieprzu
- świeży koperek do przybrania
Ingredients
Przyprawy (można połaczyć przed dodaniem do zupy):
Dodatki:
|
Instructions
- Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić.
- Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić w niej przez 20 min. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski.
- Odcedzone z wody tofu pokroić w 1 i 1/2 cm kawałki.
- Do garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut.
- Do garnka z zupą dodać pomidory, pierś kurczaka, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut.
Share this Recipe