Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
6osób 20minut
Cook Time Passive Time
20minut 20minut
Servings Prep Time
6osób 20minut
Cook Time Passive Time
20minut 20minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Instructions
  1. Pierś kurczaka pociąć w w cienkie paseczki.
  2. Połączyć składniki marynaty, następnie wymieszać z paseczkami kurczaka. Odstawić na min. 20 min.
  3. Wymieszać składniki sosu.
  4. Na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju, dodać kapustę i dymkę i smażyć ok 5 min, aż kapusta zmięknie. Zalać bulionem i zagotować.
  5. Dodać kurczaka wraz z marynatą i sos. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować kolejne 5 min.
  6. W międzyczasie przygotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
  7. Zupę ewentualnie dosolić do smaku. Serwować z makaronem posypaną prażonym sezamem i dymką.