Przejdź do treści

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Prep Time 20 minut
Cook Time 20 minut
Passive Time 20 minut
Servings
osób
Ingredients
Marynata:
Sos:
Rodzaj dania Zupy
Prep Time 20 minut
Cook Time 20 minut
Passive Time 20 minut
Servings
osób
Ingredients
Marynata:
Sos:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Pierś kurczaka pociąć w w cienkie paseczki.
    Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
  2. Połączyć składniki marynaty, następnie wymieszać z paseczkami kurczaka. Odstawić na min. 20 min.
    Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
  3. Wymieszać składniki sosu.
    Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
  4. Na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju, dodać kapustę i dymkę i smażyć ok 5 min, aż kapusta zmięknie. Zalać bulionem i zagotować.
    Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
  5. Dodać kurczaka wraz z marynatą i sos. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować kolejne 5 min.
    Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
  6. W międzyczasie przygotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
    Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
  7. Zupę ewentualnie dosolić do smaku. Serwować z makaronem posypaną prażonym sezamem i dymką.
    Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą
Share this Recipe