Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.
Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.
Prep Time | 20 minut |
Cook Time | 20 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 główka kapusty pekińskiej małej, posiekanej
- 1 pęczek cebuli dymki
- 2 litry bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub w proszku
- 1/2 opakowania makaronu pszennego (udon, somen, makaron mie)
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki wina ryżowego lub białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 3 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 i 1/2 łyżeczki sosu chili
Ingredients
Marynata:
Sos:
|
Instructions
Share this Recipe