Zupa Seczuańska
Ocena ze starego portalu: 4,61 / 33 oceny
Przepis ten dostałem od jednego z internautów. Przepis pochodzi w chińskiej restauracji w Johanesburgu w RPA i jest to najlepsza zupa jaką internauta jadł. Przetestowałem i rzeczywiście jest pyszna.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 50minut
Servings Prep Time
4osoby 50minut
Ingredients
Instructions
  1. Grzyby Mu i shitake (prawdziwki) gotować 20 min na małym ogniu. Wyjąć odciąć ogonki, pociąć w paski.
  2. Mięso pokroić w 5cm, cienkie paski. Kapustę naciąć wzdłuż prawie na całej długości, następnie obrócić o 90 stopni i jeszcze raz naciąć wzdłuż (tak żeby ją naciąć na 4 ćwiartki), a następnie pociąć w plasterki co 2 cm . Dymkę pociąć w 3cm kawałki.
  3. Makaron sojowy przygotować według przepisu.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, kapustę i grzyby i smażyć mieszając 3 min. Odstawić.
  5. W garnku o pojemności min. 2 litry podgrzać bulion (użyć wywar z kurczaka lub bulion w proszku). Dodać mięso z kapustą i grzybami. Zagotować i pozostawić na małym ogniu 5 min.
  6. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet, sos sojowy, sos chili i makaron sojowy. Gotować na wolnym ogniu 20 min.
  7. Dodać dymkę, olej sezamowy. Spróbować doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 3 min. Zupa gotowa.