Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. filetu rybnego ok. 300g
- 700 ml bulionu rybnego zrobionego z kręgosłupów i kawałków ryb lub z proszku
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego na półtwardo (gotować 5-6 min)
- 1/2 łyżeczki mąka kukurydziana wymieszanej z małą ilością wody
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- szczypta soli do smaku
Do posypania:
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moźdżierzu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
Do posypania:
|
Instructions
- Przygotować wywar rybno-warzywny. Kręgosłupy rybne dokładnie wypłukać, z łbów wyciąć czerwone części skrzeli. Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa, imbir i papryczkę chili. Zalać zimną wodą, na wysokość ok. 4cm powyżej składników i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
- Przecedzić wywar przez gęste sitko, dopełnić wygotowaną wodę, dodać sos sojowy i sos rybny.
- Do wywaru dodać podgotowany lekko ryż i gotować 5 minut.
- Dołożyć kawałki ryby i dusić na małym ogniu przez następne 5 minut.
- Zagęścić zupę mąką kukurydzianą. Dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą.
Share this Recipe