Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Danie świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad.
Do przygotowania zupy użyliśmy japoński bulion rybny, jeżeli nie lubisz rybnych smaków użyj inny japoński bulion np. z grzybów shitake lub wodorostów kombu. Informacje jak przygotować rożne rodzaje japoński bulionów znajdziesz w tym artykule JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.
Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Wegetarianie i weganie mogą dostosować zupę ramen z pieczoną dynią do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.
Do przygotowania zupy użyliśmy japoński bulion rybny, jeżeli nie lubisz rybnych smaków użyj inny japoński bulion np. z grzybów shitake lub wodorostów kombu. Informacje jak przygotować rożne rodzaje japoński bulionów znajdziesz w tym artykule JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.
Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Wegetarianie i weganie mogą dostosować zupę ramen z pieczoną dynią do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 litr bulionu rybnego dashi w wersji wege użyj bulionu z grzybów lub kombu
- 300 g makaronu Ramen
- 1 łyżka oleju do smażenia
Pasta:
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 szt. cebuli średniej
Pieczona dynia:
- 4 plastry dyni
- 2 łyżki sosu Unagi Kabayaki
- 1 łyżka mirinu
Dodatki:
- 2 jajka w wersji wege użyj tofu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego
- olej sezamowy chili opcjonalnie
Ingredients
Pasta:
Pieczona dynia:
Dodatki:
|
Instructions
- Makaron ramen gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- W blendrze miksujemy na jednolitą masę wszystkie składniki pasty. W garnku podsmażamy pastę ok. 1 minutę na łyżce oleju i dodajemy bulion. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.
- Plastry dyni kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy mieszanką sosu unagi i mirinu. Następnie pieczemy w piekarniku 30 minut w 150 stopniach.
- Jajka gotujemy na pół-twardo (5 minut od momentu zagotowania wody).
Share this Recipe