Zupa Ramen / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,78 / 18 ocen
Zupa Ramen może być przygotowana z ulubionymi składnikami. Najważniejsza jest baza czyli bulion i makaron. Reszta wg. uznania. Jest to zupa chińska, która zadomowiła się również w Japonii.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Jajka ugotuj na pół-twardo (zagotuj wodę i umieść w niej jajka na 7 minut. Wyjmij i od razu umieść w zimnej wodzie. Ostudzone obierz ze skorupek.
  2. Przygotuj bulion z kurzego udka i marchewki. Do smaku można dodać bulion drobiowy w proszku. Gdy mięso i marchewka będą miękkie wyjmij je z garnka a do gotującego bulionu dodaj sos sojowy, przeciśnij przez praskę czosnek, zetrzyj na tarce imbir. Dodaj olej sezamowy i dopraw pieprzem. Gotuj przez 5 minut. Po ugotowaniu bulion przecedź przez sitko.
  3. Przygotuj makaron wg. przepisu na opakowaniu i odcedź, przełóż do misek i zalej bulionem. Do takiej bazy włóż ulubione dodatki (ugotowaną marchew, mięso z udka, jajko, poszatkowaną kapustę).