Zupa pomidorowa z wołowiną
Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen
Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 35minut
Passive Time
15minut
Servings Prep Time
3osoby 35minut
Passive Time
15minut
Ingredients
  • 500g pomidorówśredniej wielkości
  • 100g wołowinylekko zmrożonej
  • 1szt. jajka
  • 3szklanki bulionu drobiowegowykonany wg. przepisu lub z kostki
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, pocięty w 3 cm kawałki
  • 2łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Instructions
  1. Pomidory zalać wrzącą wodą, zostawić na 3 min, obrać, przeciąć w poprzek na pół, lekko ścisnąć ręką, łyżeczką usunąć nasiona. Każdą połówkę pokroić na 3-4 części.
  2. Wołowinę pokroić w bardzo cienkie paski (lekko zmrożone mięso ułatwia krojenie), starannie wymieszać z marynatą, odstawić na minimum 15min.
  3. Garnek postawić na dużym ogniu, wlać olej, włożyć pomidory, mieszając smażyć przez minutę, wlać rosół, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 min. Dodać wołowinę, wlać sos, mieszając zagotować, wyłączyć gaz.
  4. Cienkim strumieniem wlać jajko, zaczekać 10 sek., dokładnie zamieszać. Spróbować, w razie potrzeby, przyprawić solą i pieprzem. Nalać do miseczek, posypać pocięta dymką. Do zupy tej można także dodać makaron sojowy lub ryż jaśminowy podany w oddzielnej miseczce.