Przejdź do treści

Zupa pomidorowa z wołowiną

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa pomidorowa z wołowiną
Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen
Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki - wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.
Votes: 4
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 35 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 500 g pomidorów średniej wielkości
  • 100 g wołowiny lekko zmrożonej
  • 1 szt. jajka
  • 3 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z kostki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 3 cm kawałki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Prep Time 35 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 500 g pomidorów średniej wielkości
  • 100 g wołowiny lekko zmrożonej
  • 1 szt. jajka
  • 3 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z kostki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 3 cm kawałki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Marynata:
Sos:
Dodatki:
Votes: 4
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Pomidory zalać wrzącą wodą, zostawić na 3 min, obrać, przeciąć w poprzek na pół, lekko ścisnąć ręką, łyżeczką usunąć nasiona. Każdą połówkę pokroić na 3-4 części.
  2. Wołowinę pokroić w bardzo cienkie paski (lekko zmrożone mięso ułatwia krojenie), starannie wymieszać z marynatą, odstawić na minimum 15min.
  3. Garnek postawić na dużym ogniu, wlać olej, włożyć pomidory, mieszając smażyć przez minutę, wlać rosół, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 min. Dodać wołowinę, wlać sos, mieszając zagotować, wyłączyć gaz.
  4. Cienkim strumieniem wlać jajko, zaczekać 10 sek., dokładnie zamieszać. Spróbować, w razie potrzeby, przyprawić solą i pieprzem. Nalać do miseczek, posypać pocięta dymką. Do zupy tej można także dodać makaron sojowy lub ryż jaśminowy podany w oddzielnej miseczce.
Share this Recipe