Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen
Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki - wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.
Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki - wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.
Prep Time | 35 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g pomidorów średniej wielkości
- 100 g wołowiny lekko zmrożonej
- 1 szt. jajka
- 3 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z kostki
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 3 cm kawałki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z imbiru (wycinąć świeży imbir)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Dodatki:
- paczka makaronu sojowego zalanego wcześniej wrzątkiem na 3 min
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatki:
|
Instructions
- Pomidory zalać wrzącą wodą, zostawić na 3 min, obrać, przeciąć w poprzek na pół, lekko ścisnąć ręką, łyżeczką usunąć nasiona. Każdą połówkę pokroić na 3-4 części.
- Garnek postawić na dużym ogniu, wlać olej, włożyć pomidory, mieszając smażyć przez minutę, wlać rosół, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 min. Dodać wołowinę, wlać sos, mieszając zagotować, wyłączyć gaz.
Share this Recipe