Zupa Pho
Zupa Pho z makaronem ryżowym to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej o bogatym, głębokim smaku, pochodzącym od długiego gotowania bulionu. W Wietnamie zupa Pho jest często spożywana na śniadanie, jest bardzo popularna jako tzw. ”posiłek na pocieszenie” po całonocnej imprezie. Ten ciepły, kojący bulion (podobnie jak nasz tradycyjny polski rosół) pomaga złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Zupa Pho jest bardzo zróżnicowana i przygotowywana w wielu wariantach w zależności od regionu. Można ją dostosować do własnych upodobań, dodając różne rodzaje mięsa, warzyw i ziół.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2 20minut
Cook Time
3godziny
Servings Prep Time
2 20minut
Cook Time
3godziny
Ingredients
Instructions
  1. Mięso (my wybraliśmy goleń i szponder, ale można użyć tez innej wołowiny np: pręga, ogon wołowy itp) włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby woda przykryła całe mięso i gotować 5-7 minut. W tym czasie zebrać łyżką lub cedzakiem szumowiny. Pozwoli nam to uzyskać lepszą klarowność bulionu
  2. Po wstępnym zagotowaniu, po 5-7 minutach wyjąć mięso na sito i dokładnie umyć, następnie włożyć z powrotem do garnka
  3. Cebule pokroić w ćwiartki, a imbir wzdłuż i przypalić je na palniku, w piekarniku lub na patelni. Dodatek opalonej cebuli i imbiru powoduje, że bulion nabiera głębokiej esencji smaku i aromatu.
  4. Do mięsa w garnku dodać opaloną cebulę i imbir. Wszystko zalać 2litrami wody i zagotować. Następnie ustawić mały płomień na palniku, tak by nasz bulion delikatnie ”mrugał” Gotować 3 godziny, bez przykrycia
  5. Po 3 godzinach wyjąć mięso i dodatki, a bulion przecedzić przez sitko, wlewając klarowny bulion do drugiego garnka. Następnie dodać saszetkę pasty Pho, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 5 minut
  6. Na dnie miski ułożyć ugotowany wcześniej makaron ryżowy, mięso z wywaru pokroić w cienkie paski w poprzek włókien i położyć na wierzch makaronu. Dodatkowo możemy również dodać bardzo cienko pokrojone paski surowej polędwicy wołowej lub rostbeefu, to mięso ugotuje się już w misce, po zalaniu gorącym bulionem.
  7. Na wierzch naszej zupy dodajemy kiełki fasoli mung, świeżo pokrojony szczypior i pietruszkę oraz dekorujemy pokrojoną papryczką chili
  8. Jako dodatek do zupy Pho możemy użyć ostrej pasty chili Sambal Oelek, która doda zupie większej pikatności i ostrości lub skropić zupę sokiem z cytryny