Zupa ostro-kwaśna by Duzyjasiek
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 ocen
Receptura własna, smak bardzo zbliżony do dania serwowanego w New China Bufet w Chicago.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
6osób 30minut
Servings Prep Time
6osób 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Do garnka o pojemności ok. 2,5 l wlać 100 ml ciepłej wody i włożyć grzyby mun na 20 min.
  2. W międzyczasie pokroić mięso w cienkie plasterki, pieczarki w grube plasterki, tofu w kostkę1 cm.
  3. Wyjąć grzyby mun z wody i pokroić w paski, wody nie wylewać. Dolać bulion, włożyć grzyby, rozpocząć gotowanie na średnim ogniu.
  4. Wlać sos sojowy. Dodawać w kolejności mięso, posiekane papryczki chilli, pokrojone pieczarki, pędy bambusa, kiełki sojowe, tofu, ocet, wino i cukier. Gotować około 10 minut.
  5. W szklance zimnej wody (150 ml) rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Mieszając gotującą się zupę wlać rozmieszaną mąkę i zagotować – około 5 min.
  6. Wbić jajka do garnuszka i rozmieszać, następnie wlać na gotującą się zupę mieszając intensywnie. Dodać olej sezamowy – potrawa gotowa. Podawać w chińskich miseczkach – SMACZNEGO!