Prep Time | 30 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 6 szt. grzybów mun
- 200 g tofu zwartego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 szt papryczek chili posiekanych
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 800 ml bulionu drobiowego
- 200 g pędów bambusa pokojonych w zapałkę
- 5 szt. pieczarek średniej wielkości
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu białego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szt. jajka
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ingredients
|
|
Instructions
- Do garnka o pojemności ok. 2,5 l wlać 100 ml ciepłej wody i włożyć grzyby mun na 20 min.
- W międzyczasie pokroić mięso w cienkie plasterki, pieczarki w grube plasterki, tofu w kostkę1 cm.
- Wyjąć grzyby mun z wody i pokroić w paski, wody nie wylewać. Dolać bulion, włożyć grzyby, rozpocząć gotowanie na średnim ogniu.
- Wlać sos sojowy. Dodawać w kolejności mięso, posiekane papryczki chilli, pokrojone pieczarki, pędy bambusa, kiełki sojowe, tofu, ocet, wino i cukier. Gotować około 10 minut.
- W szklance zimnej wody (150 ml) rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Mieszając gotującą się zupę wlać rozmieszaną mąkę i zagotować - około 5 min.
- Wbić jajka do garnuszka i rozmieszać, następnie wlać na gotującą się zupę mieszając intensywnie. Dodać olej sezamowy - potrawa gotowa. Podawać w chińskich miseczkach - SMACZNEGO!
Share this Recipe