Zupa miso z warzywami i grzybami mun
Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Dodatek (opcjonalnie):
Instructions
  1. W garnku na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę, imbir i czosnek.
  2. Dodać grzyby, marchewkę i kalafiora i smażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Dolać wodę, zamieszać i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dołożyć pędy bambusa.
  4. Wymieszać pastę miso z niewielką ilością wody i wlać do rondla. Chwilę podgrzewać ale tuż przed wrzeniem wyłączyć gaz (miso nie należy zagotowywać gdyż traci wartości odżywcze i smakowe).
  5. Przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
  6. Rozlać zupę do miseczek, posypać kolendrą i podawać z ryżem lub grzankami czosnkowymi.