Zupa miso z wakame i grzybami Shitake
Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem to kolejna wersja popularnej japońskiej zupy. Dzięki użyciu makaronu danie jest pożywne i może stanowić, niewielki samodzielny posiłek. Świetnie nadaje się na śniadanie, lunch lub kolację. Użycie dashi i wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia. Jak zawsze przy zupach miso należy pamiętać, że po dodaniu pasty miso należy zakończyć gotowanie aby nie zniszczyć jej zdrowotnych właściwości.

ZUPA MISO – PODSTAWA JAPOŃSKIEJ DIETY

Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.

WERSJA WEGETARIAŃSKA

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem jak większość rodzajów miso jest bezmięsna ale nie wegetariańskia za sprawą rybnego bulionu. Japończycy uwielbiają ryby i wyzbycie się ich z diety większości wydaje się nie do pomyślenia. Jednak jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem zupy miso mogą znaleźć się w twojej diecie wystarczy bulion dashi rybny zastąpić jednym z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. W naszym przepisie należy użyć kombu dashi ponieważ grzyby Shitake są dodawane jako jeden ze składników.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
Do posypania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 2łyżeczki sezamu białegouprażonego na patelni
Instructions
  1. Dashi rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Jeżeli wykonujemy wersję wegetariańską musimy wcześniej przygotować kombu dashi. Dodajemy suszone grzyby shitake i gotujemy na małym ogniu 10 min. Minutę przed końcem gotowania dodajemy wodorosty wakame.
  2. Dodajemy pastę miso i rozprowadzamy ją w bulionie. Po dodaniu miso nie zagotowujemy zupy, aby nie straciła swoich właściwości i aromatu.
  3. Wcześniej ugotowany makaron wkładamy do miseczki, zalewamy zupą, posypujemy szczypiorem i sezam. Pycha.