PRZEPISU TYGODNIA
Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem to kolejna wersja popularnej japońskiej zupy. Dzięki użyciu makaronu danie jest pożywne i może stanowić, niewielki samodzielny posiłek. Świetnie nadaje się na śniadanie, lunch lub kolację. Użycie dashi i wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia. Jak zawsze przy zupach miso należy pamiętać, że po dodaniu pasty miso należy zakończyć gotowanie aby nie zniszczyć jej zdrowotnych właściwości.
ZUPA MISO - PODSTAWA JAPOŃSKIEJ DIETY
Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.WERSJA WEGETARIAŃSKA
Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem jak większość rodzajów miso jest bezmięsna ale nie wegetariańskia za sprawą rybnego bulionu. Japończycy uwielbiają ryby i wyzbycie się ich z diety większości wydaje się nie do pomyślenia. Jednak jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem zupy miso mogą znaleźć się w twojej diecie wystarczy bulion dashi rybny zastąpić jednym z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. W naszym przepisie należy użyć kombu dashi ponieważ grzyby Shitake są dodawane jako jeden ze składników.Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka bulionu dashi w proszku w wersji wege użyć dashi wegetariańskiego
- 4 szt. grzybów shitake
- 1 łyżeczka wodorostów wakame
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 100 g makaronu mie ugotowanego lub
- 100 g makaronu Udon ugotowanego lub
- 100 g makaronu somen ugotowanego
Do posypania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na patelni
Ingredients
Do posypania:
|
Instructions
- Dashi rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Jeżeli wykonujemy wersję wegetariańską musimy wcześniej przygotować kombu dashi. Dodajemy suszone grzyby shitake i gotujemy na małym ogniu 10 min. Minutę przed końcem gotowania dodajemy wodorosty wakame.
- Dodajemy pastę miso i rozprowadzamy ją w bulionie. Po dodaniu miso nie zagotowujemy zupy, aby nie straciła swoich właściwości i aromatu.
Share this Recipe