Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią to mniej tradycyjna wersja tej słynnej japońskiej zupy. Można ją także wykonać w wersji wege używając jednego z wegetariańskich bulionu dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. Owoce awokado są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników i witamin. Awokado to owoc bogaty w dobroczynne tłuszcze podobne w działaniu do oliwy z oliwek, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Dodanie awokado do zupy miso nadaje jej subtelny kolor i jedwabistą konsystencję.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 szt. białej rzodkwi małej
- 500 ml bulionu rybnego dashi w wersji wege użyć dashi wegetariańskiego
- 1 szt. awokado dojrzałego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 4 łyżki pasty miso
- 4-6 szt. pomidorków koktailowych
- 1 łyżeczka mirinu
- szczypta przyprawy 7 smaków
- 1 łyżka cebulki dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
|
Instructions
- Przygotować bulion rybny dashi mieszając 1 łyżeczkę proszku dashi i 500ml wody. W wersji wege wykonać bulion wegetariański: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
- Obrać białą rzodkiew, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki wielkości dużych kęsów.
- Dashi wlać do rondla dodać rzodkiew i gotować na średnim ogniu 5 minut, następnie zmniejszyć ogień na minimum.
- Pomidory zalać wrzątkiem na minutę a następnie przepłukać zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i dodać do zupy.
- Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało i zmiksować na pastę przy pomocy blendera, dodać do zupy.Dodać mirin i szczyptę przyprawy 7 smaków.
Share this Recipe