Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to pyszny, lekko pikantny marchewkowy krem przygotowany na bazie mleka kokosowego. Marchewki nadają daniu znajomy słodkawy smak, który znakomicie uzupełnia kwaśna limonka i pikantne przyprawy. Zastosowanie mleka kokosowego oraz makaronu sojowego nadaje zupie pożywności, dzięki czemu może być zaserwowana jako niewielki samodzielny posiłek.
Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.
Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 2 łodyżki trawy cytrynowej rozgniecione
- 6 szt. marchewki dużej, pokrojonej w plasterki
- 700 ml bulionu wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć bulionu warzywnego
- 6 szt. liści limonki kaffir suszonych (ewentualnie użyć 1 łyżkę startej skórki z limonki)
- 800 ml mleka kokosowego (2 puszki)
- 2 łyżki soku z limonki (sok z 1 limonki)
- 3 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym jasnym
- 1,5 łyżki pasty curry czerwonej
- 100 g makaronu sojowego
Do posypania:
- sezam czarny
- świeże zioła
Ingredients
Do posypania:
|
Instructions
- Na oleju podsmażamy czosnek, imbir, rozgniecione trawy cytrynowe, pokrojone w plastry marchewki i pastę curry. Smażymy około 2 minuty, zalewamy bulionem, dodajemy liście limonki i gotujemy 10-15 min aż marchew zmięknie.
- Z zupy wyławiamy trawę cytrynową i listki, dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny. Blendujemy na krem.
- Do miseczki wkładamy porcję makaronu sojowego i zalewamy zupą. Podajemy posypaną świeżymi ziołami i sezamem.
Share this Recipe