Zupa krem z ziemniaków i pora z miso to inspirowane kuchnią japońską danie fusion. Łagodny w smaku krem ziemniaczano-porowy, któremu wyrazistości dodaje japońska pasta miso. Pasta miso jest także jedynym źródłem soli w tym daniu. Dozowanie pasty należy zacząć od 3 łyżek i ewentualnie zwiększać według własnego gustu. Jak zawsze w przypadku pasty miso, należy ją dodać już po zakończeniu gotowania, ponieważ przegrzanie zabija w niej najważniejsze zdrowotne składniki.
JAPOŃSKI BULION W WERSJI WEGE:
Zupa krem z ziemniaków i pora z miso to danie wegańskie wykorzystujące bulion z wodorostów kombu. Osoby nie stosujące diety wegetariańskiej / wegańskiej mogą zastosować dowolny japoński bulion dashi. Pełne informacje na temat japońskich bulionów i sposoby ich wykonania znajdziecie w naszym artykule "Japoński bulion Dashi – 6 podstawowych rodzajów".POŻYWNY DODATEK:
Jak każdy krem warzywny ta zupa smakuje także bardzo dobrze z małymi grzankami usmażonymi na oliwie. Grzanki to dodatek wybitnie nie japoński ale to przecież danie fusion. Ciekawie smakują grzanki z oleju sezamowego ale takie smażenie należy wykonać na małym ogniu żeby nie spalić czułego na temperaturę oleju. Z grzankami otrzymamy pożywne danie, mogące stanowić niewielki, samodzielny posiłek.Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 40 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia
- 1 szt. pora dużego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 4 cm świeżego imbiru startego
- 2 szt. szalotki lub 2 cebulki z dymki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki pasty miso lub więcej wg. gustu
- 1 litr kombu dashi przygotowanego wg. przepisu
Dodatki:
- garść sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1 płat chrupiących wodorostów Kim Nori pocięty w paski
- grzanki usmażone na oliwie lub na oleju sezamowym (opcja)
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu, podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy por, czosnek, imbir i cebulę. Przesmażamy krótko mieszając.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem z kombu, dodajemy obrane i pocięte w ćwiartki ziemniaki. Gotujemy ok. 40 minut i blendujemy. Wyłączamy gaz.
- Do miseczki wlewamy trochę zupy, dodajemy pastę miso i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Rozrobione miso wlewamy do zupy, mieszamy. Próbujemy, jeżeli zupa jest za mało słona dodajemy miso lub dodajemy trochę soli.
Share this Recipe