Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym
Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Warzywa i imbir obieramy, trawę cytrynową myjemy, wszystko drobno kroimy.
  2. W woku rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa, trawę i imbir. Dodajemy 3 szklanki wody i gotujemy na niewielkim ogniu 15 minut.
  3. Na małej, suchej patelni przypiekamy ziarna kolendry i kmin rzymski aby wydobyć z przypraw ich wspaniały aromat. Następnie miażdżymy je w moździerzu i wsypujemy do woka.
  4. Dodajemy startą gałkę muszkatołową, sok z limonki, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
  5. Zawartość woka przelewamy do wysokiego garnka i miksujemy, stopniowo dodając mleko kokosowe.
  6. Podgrzewamy, przelewamy do miseczek i posypujemy kolendrą. Zupę można zaserwować solo lub z ryżem jaśminowym podanym w osobnym naczyniu.