Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3 szt. marchewki
- 1 szt. pora (biała część)
- 1 kawałek selera mały
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej startej na tarce
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- garść świeżej kolendry do posypania zupy
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Na małej, suchej patelni przypiekamy ziarna kolendry i kmin rzymski aby wydobyć z przypraw ich wspaniały aromat. Następnie miażdżymy je w moździerzu i wsypujemy do woka.
- Dodajemy startą gałkę muszkatołową, sok z limonki, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
- Zawartość woka przelewamy do wysokiego garnka i miksujemy, stopniowo dodając mleko kokosowe.
Share this Recipe