Zupa grzybowa z makaronem udon
Pyszna alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej 馃檪

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Sk艂adniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.12.2024
Servings
4osoby
Cook Time
40minut
Servings
4osoby
Cook Time
40minut
Ingredients
Instructions
  1. Suszone grzyby shitake, mun i grzyby bia艂e myjemy pod bie偶膮c膮 wod膮 ( z grzyb贸w shitake odcinamy 艣rodkowy trzon/n贸偶k臋, kt贸ra jest do艣膰 twarda) a nast臋pnie zalewamy 1,5 litra wody i zostawiamy w garnku na noc, aby si臋 namoczy艂y.
  2. Nast臋pnego dnia namoczone grzyby gotujemy ok. 35-40 min w wywarze.
  3. W 1 litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 2,5 艂y偶ki bulionu grzybowego Knorr i dolewamy bulion Knorr do naszego wywaru. Wszystko razem jeszcze gotujemy przez 2-3 minuty.
  4. Nast臋pnie cedzakiem wybieramy wszystkie grzyby do innego garnka. Ods膮czone i ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawa艂ki, a wywar doprawiamy jeszcze sosem sojowo – grzybowym i ciemn膮 past膮 miso
  5. Na patelni/woku, na ma艣le, sma偶ymy najpierw przez chwil臋 pokrojon膮 cebul臋 i czosnek, a nast臋pnie dodajemy du偶膮 gar艣膰 pokrojonych na drobno grzyb贸w ods膮czonych z wywaru i jeszcze chwil臋 sma偶ymy energicznie mieszaj膮c.
  6. Zawarto艣膰 patelni wrzucamy do wywaru i doprawiamy wszystko czarnym pieprzem
  7. Makaron udon gotujemy wed艂ug przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron uk艂adamy na dnie miski i zalewamy nasz膮 zup膮 grzybow膮 wraz usma偶onymi kawa艂kami grzyb贸w azjatyckich.
  8. Na wierzch zupy uk艂adamy dekoracyjnie odcedzone z puszki grzyby enoki. Ca艂o艣膰 posypujemy pietruszk膮
Recipe Notes

Grzyby enoki nie wymagaj膮 gotowania, gdy偶 zosta艂y wcze艣niej ugotowane i dopiero po obr贸bce cieplnej zapakowane do puszki w zalewie.

Zup臋 mo偶emy opcjonalnie zabieli膰 odrobin膮 mleka lub 艣mietany.

Ugotowanych grzyb贸w azjatyckich jest do艣膰 sporo, dlatego mo偶na je p贸藕niej r贸wnie偶 u偶y膰 jako farszu do pierog贸w, czyli przygotowania kolejnego dania na st贸艂 wigilijny 馃檪