Orientalna zupa grzybowa, która jest alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej. Gdy w Waszej spiżarni zabrakło w tym roku: prawdziwków, zajączków czy koźlarków to zupa z grzybów azjatyckich pomoże uratować tradycję, a jednocześnie pozwoli spróbować czegoś nowego na Święta. Każdy z grzybów (shitake, mun, enoki, grzyby białe) użytych do jej przygotowania ma inną teksturę, dzięki czemu możecie w pełni delektować się smakiem umami grzybów azjatyckich. Porcja doskonałego makaronu udon sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej sycąca. Zupa grzybowa z lekką nutką orientu jest naprawdę znakomita, gwarantujemy Wam, że pozytywnie zaskoczy i zadziwi nawet największego tradycjonalistę 😉
Cook Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
- 100 g suszonych grzybów shitake
- 50 g grzybów mun
- 50 g białych grzybów
- 1 puszka grzybów enoki
- 300 g makaronu Udon
- 1,5 litra wody
- 2,5 łyżki bulionu grzybowego Knorr
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 1 łyżeczka ciemnej pasty miso
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
Ingredients
|
- Suszone grzyby shitake, mun i grzyby białe myjemy pod bieżącą wodą ( z grzybów shitake odcinamy środkowy trzon/nóżkę, która jest dość twarda) a następnie zalewamy 1,5 litra wody i zostawiamy w garnku na noc, aby się namoczyły.
- Następnego dnia namoczone grzyby gotujemy ok. 35-40 min w wywarze.
- W 1 litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 2,5 łyżki bulionu grzybowego Knorr i dolewamy bulion Knorr do naszego wywaru. Wszystko razem jeszcze gotujemy przez 2-3 minuty.
- Następnie cedzakiem wybieramy wszystkie grzyby do innego garnka. Odsączone i ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki, a wywar doprawiamy jeszcze sosem sojowo - grzybowym i ciemną pastą miso
- Na patelni/woku, na maśle, smażymy najpierw przez chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy dużą garść pokrojonych na drobno grzybów odsączonych z wywaru i jeszcze chwilę smażymy energicznie mieszając.
- Zawartość patelni wrzucamy do wywaru i doprawiamy wszystko czarnym pieprzem
- Makaron udon gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron układamy na dnie miski i zalewamy naszą zupą grzybową wraz usmażonymi kawałkami grzybów azjatyckich.
- Na wierzch zupy układamy dekoracyjnie odcedzone z puszki grzyby enoki. Całość posypujemy pietruszką
Grzyby enoki nie wymagają gotowania, gdyż zostały wcześniej ugotowane i dopiero po obróbce cieplnej zapakowane do puszki w zalewie.
Zupę możemy opcjonalnie zabielić odrobiną mleka lub śmietany.
Ugotowanych grzybów azjatyckich jest dość sporo, dlatego można je później również użyć jako farszu do pierogów, czyli przygotowania kolejnego dania na stół wigilijny 🙂