Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 mała dynia
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1,5 łyżki sosu z czarnej fasoli
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- 100 g brukselki
- 1 łyżka masła w wersji wege zastąpić margaryną
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków
- garść świeżej kolendry lub pietruszki
Ingredients
Do podania:
|
Instructions
- Dynię po usunięciu pestek kroimy w plastry grubości 2-3cm i pieczemy w piekarniku poukładane na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Z upieczonej i wystudzonej dyni z łatwością zdejmiemy skórkę, następnie kroimy ją w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej sezamowy (na niewielkim ogniu) i podsmażamy imbir i czosnek, dodajemy upieczoną dynię, smażymy 5 minut i wlewamy bulion, dodajemy pastę z czarnej fasoli i gotujemy kolejne 20 min. Na koniec miksujemy zupę na gładki krem. Teraz możemy zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Share this Recipe