Zupa cebulowa z jajkiem
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 18 ocen
Jedno z najłatwiejszych do wykonania dań na mojej stronie, co nie znaczy, że niesmaczne. Osobiście lubię tą zupę na ostro dlatego dodaję 1/2 łyżeczki pieprzu, Wy możecie dodać ile uważacie za stosowne. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
3-4osoby 45minut
Servings Prep Time
3-4osoby 45minut
Ingredients
  • 4szt. cebuliposiekanej
  • 2szt. jajkaroztrzepanego
  • 1litr bulionu drobiowego
  • 2łyżki sosu sojowego
  • 1/2łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1szt. cebuli dymkiposiekanej
Zasmażka:
Dodatek:
Instructions
  1. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Zagotować rosół.
  2. W tym czasie roztopić masło na patelni, dodać mąkę kukurydzianą i smażyć aż zbrązowieje. Dodać do rosołu (można też przygotować zasmażkę bezpośrednio w garnku i zalać rosołem, zaoszczędzi nam to uciążliwego przekładania gęstej substancji).
  3. Dodać wszystkie składniki oprócz jajek i gotować na wolnym ogniu przez 1/2 godziny. Wyłączyć gaz, wlać okrężnym ruchem jajka, poczekać 5 sek., zamieszać energicznie.
  4. Podawać posypaną cebulą dymką.