Żółty ryż
Ocena ze starego portalu: 4,63 / 8 ocen
Żółty ryż jest dodatkiem stosowanym najczęściej w Indiach i krajach arabskich. Zauważyłem jednak, że cieszy się sporą popularnością w Polsce, dlatego zaadaptowałem go do “chińskich potrzeb” :). Dzięki dodatkowi dymki, czosnku i “5 smaków” nabiera typowo chińskiego charakteru i może być stosowany jako dodatek do potraw zamiast ryżu białego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Ingredients
Instructions
  1. Pociąć dymkę, wycisnąć czosnek.
  2. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć dymkę i czosnek, smażyć mieszając 30 sek.
  3. Dodać ryż, wymieszać smażyć 1 min.
  4. Dodać kurkumę i 5 smaków, doprawić solą do smaku, dokładnie wymieszać.