Żółta zupa kokosowa z krewetkami
Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Ingredients
Dodatek (opcja):
Instructions
  1. W woku lub garnku na średnim ogniu rozgrzać olej i wrzucić cebulę, imbir, czosnek, marchew, pora i grzyby Mun. Smażyć przez 3 minuty czasami mieszając.
  2. Dodać pastę curry oraz sos rybny, ciągle mieszając smażyć jeszcze przez 2 minuty, następnie dodać trawę cytrynową, cukier trzcinowy i sok z limonki. Po 1 minucie smażenia dodać bulion a następnie mleko kokosowe, dokładnie rozmieszać.
  3. Dodać krewetki, gotować jeszcze 3 minuty, Rozlać do miseczek i posypać dymką, w osobnych miseczkach podać ryż jaśminowy.