Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!
Prep Time | 35 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli pokrojona w drobną kostkę
- 3 cm. świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 ząbek czosnku posiekany lub wyciśnięty
- 1 szt. marchewki mała, pokrojona w cienkie plasterki
- 10 cm pora biała część, pokrojona w cienkie krążki
- 4 szt. grzybów mun namoczone i pokrojone w paski
- 1 łyżka pasty curry żółtej
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 litr bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 250 g krewetek dużych
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior posiekany, do posypania
Dodatek (opcja):
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek (opcja):
|
Instructions
Share this Recipe