Zielony stir-fry
Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

15.01.2025
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
Sos:
Do posypania:
  • garść orzechówróżne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
  • świeża kolendra
Instructions
  1. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Mieszając smażymy krótko imbir i czosnek (aż poczujemy zapach – ok. 30 sekund).
  2. Dodajemy warzywa i smażymy mieszając 2-3 minuty.
  3. Dodajemy sos i smażymy kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną a sos się zredukuje. Podajemy posypane świeżą kolendrą i posiekanymi orzechami.