Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi to bardzo proste lecz oryginalne (również wizualnie) danie o niespotykanym smaku, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Do jego przygotowania niezbędne są kultowe japońskie Umeboshi – okrągłe marynowane śliwki o zabójczym słono-kwaśnym smaku, dostępne w naszym sklepiku w wersji oryginalnej oraz z dodatkiem pachnotki zwyczajnej.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

09.04.2025
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Ingredients
  • 1/2paczki makaronu gryczanego Sobalub makaronu gryczanego z zieloną herbatą
  • 4-6szt. śliwek solonychlub śliwek suszonych + 1 łyżeczka soli
  • 2łyzki cukru
  • 1łyżka mirinu
  • 1 i /2łyżki masła
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1łyżka sezamu białegoprażonego, do posypania
Instructions
  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Śliwki zmiksować na pastę, jeżeli używamy śliwek suszonych dodajemy 1 łyżeczka soli.
  3. Na patelni, na małym ogniu wymieszać pastę ze śliwek, cukier oraz mirin i smażyć ok 5 min. Wyłączyć gaz i dodać masło, rozmieszać a następnie dodać makaron i dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć na talerze i posypać dymką oraz, ewentualnie, prażonym sezamem. Serwować na ciepło lub na zimno.