<b>
Zielone curry z warzyw to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilka minut. W przepisie podajemy pełen proces wykonania zielonej pasty curry, którą w wersji szybkiej możemy zastąpić gotową zieloną pastą curry. Do wykonania dania użyliśmy kilka rodzajów warzyw, jednak wy możecie zmodyfikować ten zestaw według swoich preferencji.
Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy. Zielone curry z warzyw zawiera dużą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy. Zielone curry z warzyw zawiera dużą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 łyżki oleju do smażenia
- kilka ziemniaków
- 2 szt. cebuli
- kilka kabaczków
- 2 puszki mleka kokosowego
- kilka marchewek (młodych)
- 1 szt. bok choy
- 6-8 szt. liści limonki kaffir
Pasta curry: (można zastąpić 3 łyżkami zielonej pasty curry)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
- spory kawałek imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
- 1 pęczek kolendry (same łodygi bez liści)
- skórka z limonki (starta z 1 limonki)
- 1/2 łyżeczki cukru palmowego lub brązowego
- 2 szt. papryczki chili zielonej
Dodatki:
- świeża kolendra
- sok z limonki
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Pasta curry: (można zastąpić 3 łyżkami zielonej pasty curry)
Dodatki:
|
Instructions
- Zaczynamy od przygotowani pasty curry. Etap ten możemy pominąć jeżeli zdecydujemy się na użycie gotowej zielnej pasty curry. Suche przyprawy prażymy przez chwilkę na patelni. Podprażone przyprawy i pozostałe składniki blendujemy na jednolitą pastę.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, kabaczki w kostkę, bok choy przecinamy wzdłuż na pół następnie tniemy poprzecznie co 2-3cm.
- Na średnim rozgrzewamy olej. Wrzucamy i podsmażamy cebulę, kabaczki i ziemniaki. Dodajemy pastę curry i obtaczamy w niej warzywa. Smażymy kilka minut aż uwolnią się aromaty.
- Wlewam mleko kokosowe, dodajemy listki kaffir i gotujemy ok. 10 min. Pod koniec dodajemy pokrojoną marchewkę i bak choy. Curry doprawiamy sokiem z limonki i podajemy ze świeżą kolendrą z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.
Share this Recipe