Zielone curry z krewetkami i bobem
Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym, pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Zazwyczaj tajskie curry zawiera cukier palmowy przełamujący ostro-słony smak potrawy, Magda tym razem proponuje danie całkowicie wytrawne bez cukru. Jeżeli uznacie, że ten smak jest dla was zbyt radykalny dodajcie trochę cukru (palmowego lub białego). Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Cook Time
15minut
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Cook Time
15minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Bób gotujemy i łuskamy ze skórek.
  2. W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażamy: czosnek, szalotki, imbir, trawę cytrynową i liście limonki limonki. Dodajemy pastę curry, smażymy kolejną minutę i dodajemy mleko kokosowe i sos rybny.
  3. Do sosu dodajemy krewetki i bób, gotujemy aż krewetki zmienią kolor na różowy. Wyjmujemy trawę cytrynową i listki limonki. Curry podjemy posypane świeżymi ziołami i prażoną cebulką z dodatkiem czarnego ryżu.