Przejdź do treści

Zielone curry z krewetkami i bobem (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielone curry z krewetkami i bobem
Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym, pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Zazwyczaj tajskie curry zawiera cukier palmowy przełamujący ostro-słony smak potrawy, Magda tym razem proponuje danie całkowicie wytrawne bez cukru. Jeżeli uznacie, że ten smak jest dla was zbyt radykalny dodajcie trochę cukru (palmowego lub białego). Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Prep Time 45 minut
Cook Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Prep Time 45 minut
Cook Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Bób gotujemy i łuskamy ze skórek.
  2. W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażamy: czosnek, szalotki, imbir, trawę cytrynową i liście limonki limonki. Dodajemy pastę curry, smażymy kolejną minutę i dodajemy mleko kokosowe i sos rybny.
  3. Do sosu dodajemy krewetki i bób, gotujemy aż krewetki zmienią kolor na różowy. Wyjmujemy trawę cytrynową i listki limonki. Curry podjemy posypane świeżymi ziołami i prażoną cebulką z dodatkiem czarnego ryżu.
    Zielone curry z krewetkami i bobem
Share this Recipe