Zielone curry z dyni
Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy zastąpić sos rybny sosem sojowym

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Dynie pociąć w grubą kostkę.
  2. W woku lub garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
  3. Włożyć pastę curry, liście limonki, imbir, trawę cytrynową, cebulę i czosnek smażyć chwilę mieszając aż do uzyskania wyraźnego aromatu.
  4. Dodać dynie i pędy bambusa, zalać mleczkiem kokosowym i wodą. Przykryć wok pokrywką i dusić na małym ogniu aż dynia zmięknie (kilka minut)
  5. Dolać sok z limonki i sos rybny. Przed podaniem posypać kolendrą. Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati.