Żeberka pięć smaków / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Polecam ten przepis, dostałem kiedyś od przyjaciela Chińczyka, który ma świra na punkcie gotowania. Przepis przeleżał w szufladzie kilka ładnych lat, ostatnio wpadł mi w ręce i po przetłumaczeniu z chińskiego zaserwowałem na małym przyjęciu. Efekt murowany, goście zachwyceni Podawać z ryżem lub na sałacie z makaronem ryżowym. Smacznego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 60minut
Passive Time
25minut
Servings Prep Time
4osoby 60minut
Passive Time
25minut
Ingredients
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Poprosić rzeźnika, żeby podzielił żeberka na kawałki 7,5 cm długości. Można to zrobić samemu ostrym tasakiem, który przecina kości.
  2. Wymieszać składniki marynaty w misce i marynować żeberka 25 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć i osączyć z marynaty.
  3. Rozgrzać olej we frytkownicy lub woku. Gdy jest bardzo gorący i lekko dymi, smażyć porcjami żeberka na brązowo. Każdą porcję osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. (Olej należy wystudzić i przecedzić przez papierowy filtr, jeżeli chcemy go użyć ponownie do smażenia wieprzowiny.)
  4. Składniki sosu umieścić w czystym woku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Dodać żeberka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać nieco wody, aby mięso nie wyschło. Zdjąć z wierzchu tłuszcz, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać.