Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Polecam ten przepis, dostałem kiedyś od przyjaciela Chińczyka, który ma świra na punkcie gotowania. Przepis przeleżał w szufladzie kilka ładnych lat, ostatnio wpadł mi w ręce i po przetłumaczeniu z chińskiego zaserwowałem na małym przyjęciu. Efekt murowany, goście zachwyceni Podawać z ryżem lub na sałacie z makaronem ryżowym. Smacznego.
Polecam ten przepis, dostałem kiedyś od przyjaciela Chińczyka, który ma świra na punkcie gotowania. Przepis przeleżał w szufladzie kilka ładnych lat, ostatnio wpadł mi w ręce i po przetłumaczeniu z chińskiego zaserwowałem na małym przyjęciu. Efekt murowany, goście zachwyceni Podawać z ryżem lub na sałacie z makaronem ryżowym. Smacznego.
Prep Time | 60 minut |
Passive Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 750 g żeberek wieprzowych
- 3 szklanki oleju arachidowego
Marynata:
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Sos:
- 2 łyżki czosnku drobno posiekanego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki cebuli dymki drobno posiekanej
- 3 łyżki cukru białego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej suszonej, zmielonej
- 5 łyżek czarnego octu ryżowego
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu ryżowego ugotowanego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Poprosić rzeźnika, żeby podzielił żeberka na kawałki 7,5 cm długości. Można to zrobić samemu ostrym tasakiem, który przecina kości.
- Wymieszać składniki marynaty w misce i marynować żeberka 25 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć i osączyć z marynaty.
- Rozgrzać olej we frytkownicy lub woku. Gdy jest bardzo gorący i lekko dymi, smażyć porcjami żeberka na brązowo. Każdą porcję osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. (Olej należy wystudzić i przecedzić przez papierowy filtr, jeżeli chcemy go użyć ponownie do smażenia wieprzowiny.)
- Składniki sosu umieścić w czystym woku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Dodać żeberka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać nieco wody, aby mięso nie wyschło. Zdjąć z wierzchu tłuszcz, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać.
Share this Recipe