Yakitori – grilowane szaszłyki drobiowe
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Yakitori to marynowane kawałki kurczaka nadziane na patyk, grilowane z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania można użyć różnych części kurczaka: udka, skórę, wątróbkę itd. Ja prezentuję prostą odmianę z udek i porów. Na zdjęciu pokazana jest także wersja bez porów. Do ich przygotowania najlepiej nadają się filety z udek kurczaka. Podawać jako przekąskę lub pełne danie serwowane z gotowanym japońskim ryżem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
8szaszłyków 1godzina
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
8szaszłyków 1godzina
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Instructions
  1. Udka wyfiletować i pociąć na kawałki mniej więcej w kształcie kostki 3x2x2 cm. Pora pociąć na 3 cm kawałki.
  2. Na patelni, na niewielkim ogniu wymieszać składniki marynaty, odstawić do ostygnięcia. Zalać marynatą pociętego kurczaka i odstawić na min. 30 min (najlepiej jest włożyć go na całą noc do lodówki).
  3. Nabijać na patyki na przemian kurczaka, pora, kurczaka itd.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200 st. (jeżeli jest to piekarnik elektryczny ustawić na górny rożen z obiegiem powietrza), i piec ok. 20-25 minut, od czasu do czasu obracając, można też polewać szaszłyki pozostałą marynatą.
  5. Zamiast pieczenia w piekarniku Yakitori można też ugrillować. Można je stosować jako przekąskę lub jako pełne dania podane z ryżem. Yakitori najlepiej podobno smakują z ciepłą sake.