Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Yakitori to marynowane kawałki kurczaka nadziane na patyk, grilowane z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania można użyć różnych części kurczaka: udka, skórę, wątróbkę itd. Ja prezentuję prostą odmianę z udek i porów. Na zdjęciu pokazana jest także wersja bez porów. Do ich przygotowania najlepiej nadają się filety z udek kurczaka. Podawać jako przekąskę lub pełne danie serwowane z gotowanym japońskim ryżem.
Yakitori to marynowane kawałki kurczaka nadziane na patyk, grilowane z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania można użyć różnych części kurczaka: udka, skórę, wątróbkę itd. Ja prezentuję prostą odmianę z udek i porów. Na zdjęciu pokazana jest także wersja bez porów. Do ich przygotowania najlepiej nadają się filety z udek kurczaka. Podawać jako przekąskę lub pełne danie serwowane z gotowanym japońskim ryżem.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
szaszłyków
|
Ingredients
- 1,5 kg udek kurczaka
- 3 szt. pora cienkiego
- 8 szt. patyczków do szaszłyków
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka wody
Ingredients
Marynata:
|
Instructions
Share this Recipe