Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
20minut
Ingredients
  • 400g wołowinychudej, polecam pręgę wołową
  • 2kawałki zielonego mangoz zalewy, pokrojone w cienkie słupki
  • 1szt. poramałego, tylko biała część, pokrojona w talarki
  • garść orzeszków ziemnychniesolonych, przyprażonych na suchej patelni
  • garść świeżej kolendrydo dekoracji
  • 2łyżki oleju do smażenia
Sos/marynata do mięsa:
Dodatki:
Sos do marchewki:
Instructions
  1. Mięso pokroić w cienkie plastry (mięso tnie się łatwiej jeżeli lekko zmrozimy je w zamrażalniku).
  2. Składniki sosu wymieszać i zalać nim mięso, odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 min.
  3. W tym czasie obrać z łupinek orzeszki ziemne i przyprażyć je na suchej patelni na złoty kolor. Zetrzeć marchewkę wymieszać z sosem.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Mięso odsączyć z zalewy. Smażyć mieszając w 2 partiach aż wyparuje nadmiar płynu wydzielającego się z mięsa.
  5. Połączyć w woku całe mięso, słupki mango i plastry pora. Smażyć mieszając ok. 3 min.
  6. Dodać sos pozostały po marynowaniu mięsa i podgrzewać aż płyn zgęstnieje. Przełożyć na talerze, posypać orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.
  7. Podawać z ryżem jaśminowym i surówką z marchewki jako dodatkiem.