Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.
Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g wołowiny chudej, polecam pręgę wołową
- 2 kawałki zielonego mango z zalewy, pokrojone w cienkie słupki
- 1 szt. pora małego, tylko biała część, pokrojona w talarki
- garść orzeszków ziemnych niesolonych, przyprażonych na suchej patelni
- garść świeżej kolendry do dekoracji
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos/marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- szczypta chili mielonego
Dodatki:
- 1 szt. marchewki sporej, startej na grubej tarce
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Sos do marchewki:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki mirinu
Składniki
Sos/marynata do mięsa:
Dodatki:
Sos do marchewki:
|
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w cienkie plastry (mięso tnie się łatwiej jeżeli lekko zmrozimy je w zamrażalniku).
- W tym czasie obrać z łupinek orzeszki ziemne i przyprażyć je na suchej patelni na złoty kolor. Zetrzeć marchewkę wymieszać z sosem.
Udostępnij ten przepis