Wołowina z warzywami i makaronem Mie to pełne smaku danie, przygotowane z najlepszej delikatnej wołowiny z orientalnymi przyprawami. Do przygotowania dania najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobrze wychodzi z nieco tańszych kawałków antrykotu czy rozbefu. Dodatkiem do mięsa jest pyszny, chrupiący makaron mie.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g polędwicy wołowej ewentualnie antrykotu lub rozbefu
- 2 porcje makaronu mie usmażonego wg. przepisu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 2 łodyżki selera naciowego pociętego w cienkie platerki
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 2 garści kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 2 łyżki pędów bambusa
- szczypta chili mielonego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- kilka łyżek oleju arachidowego
- szczypta soli do smaku
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu płynnego
Ingredients
Marynata do mięsa:
|
Instructions
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
- Wsypać chili w proszku, przyprawę pięć smaków i wlać olej sezamowy. Smażyć przez 3-4 minuty mieszając.
- Wyjąć warzywa z woka na osobny talerz.
- Dolać olej do woka, rozgrzać i wrzucić odcedzone z marynaty mięso.
- Na drugiej patelni podsmażyć na oleju makaron (zob. przepis)
Share this Recipe