Wołowina z cebulą
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 ocen
Klasyczne danie stir-fry, szybkie i łatwe do przygotowania. Jeżeli stosujemy inną wołowinę niż polędwicę należy ją pociąć w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, dzięki temu po usmażeniu będzie miękka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 400g polędwicy wołowejlub zrazówki
  • 4szt. cebuliśrednich pokrojonych w piórka
  • trochę olej do smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Mięso (częściowo zamrożone) pokroić na bardzo cienkie paseczki.
  2. Połączyć składniki marynaty dokładnie wymieszać z mięsem. Marynować minimum 30 min.
  3. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
  4. Cebulę smażyć mieszając na mocno rozgrzanym oleju przez 2 min., nie dopuszczając do przypalenia. Dodać mięso, smażyć mieszając przez 2 min.
  5. Dodać sos, wymieszać, gotować chwilę aż do zgęstnienia sosu. Serwować z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.