Wołowina z brokułami / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen
Danie bardzo popularne w USA, praktycznie spotykane w każdym “chińczyku” bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Niestety jakość naszej rodzimej wołowiny nie jest najlepsza, ale i tak będzie to gratka dla wielbicieli czerwonego mięsa. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na małe kawałeczki, podobnie jak do innych przepisów (na cienkie plasterki w poprzek włókien, mięso kroimy lekko zmrożone).
  2. Mieszamy składniki marynaty i dodajemy do pokrojonego mięsa. Odstawiamy na pół godziny.
  3. Brokuły tniemy na mniejsze kawałki, marchewkę tniemy na cienkie plasterki.
  4. Gotujemy wodę w garnku ( z odrobiną cukru i soli) i na wrzątek wrzucamy pokrojone warzywa. Całość blanszujemy 1 minutę, jeśli poczujemy zapach brokułów oznacza, że możemy odcedzić warzywa.
  5. Kroimy resztę składników: cebulę na półplasterki, szczypiorek na 2 cm odcinki, siekamy imbir i czosnek.
  6. Na rozgrzany wok wlewamy dwie łyżeczki oleju i smażymy wołowinę mieszając (stir-fry), gdy osiągnie lekko różowy kolor wołowinę przekładamy na talerz. Przecieramy lekko woka, rozgrzewamy i ponownie wlewamy 2 łyżeczki oleju.
  7. Na olej wrzucamy cebulę, po chwili szczypiorek, po chwili na środek wrzucamy imbir i czosnek, smażymy jeszcze przez 15 sekund po czym dodajemy zblanszowane wcześniej warzywa. Chwilę smażymy metodą stir-fry , możemy lekko posolić. Jeśli warzywa złapią temperaturę dodajemy wcześniej podsmażoną wołowinę i ciągle smażymy cały czas wszystko mieszając, ok 1 minuty, tak by całość mocna się zagrzała.
  8. Przygotowane wcześniej składniki sosu mieszamy i wlewamy do woka, chwilę smażymy tak by sos zgęstniał i wypełnił danie. I tak oto mamy gotowe danie, bardzo dobrze smakuje z ryżem i w takiej kompozycji jest pełnowartościowym daniem. Smacznego.