Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen
Danie bardzo popularne w USA, praktycznie spotykane w każdym "chińczyku" bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Niestety jakość naszej rodzimej wołowiny nie jest najlepsza, ale i tak będzie to gratka dla wielbicieli czerwonego mięsa. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Danie bardzo popularne w USA, praktycznie spotykane w każdym "chińczyku" bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Niestety jakość naszej rodzimej wołowiny nie jest najlepsza, ale i tak będzie to gratka dla wielbicieli czerwonego mięsa. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g wołowiny miękkiej
- 1 szt. brokułów średni
- 1 szt. cebuli średniej
- 1 szt. marchewki
- trochę szczypiorku
- 1 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego najlepiej jedną jasnego i jedną ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wina ryżowego
Sos:
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Zaczynamy od pokrojenia mięsa na małe kawałeczki, podobnie jak do innych przepisów (na cienkie plasterki w poprzek włókien, mięso kroimy lekko zmrożone).
- Mieszamy składniki marynaty i dodajemy do pokrojonego mięsa. Odstawiamy na pół godziny.
- Brokuły tniemy na mniejsze kawałki, marchewkę tniemy na cienkie plasterki.
- Gotujemy wodę w garnku ( z odrobiną cukru i soli) i na wrzątek wrzucamy pokrojone warzywa. Całość blanszujemy 1 minutę, jeśli poczujemy zapach brokułów oznacza, że możemy odcedzić warzywa.
- Kroimy resztę składników: cebulę na półplasterki, szczypiorek na 2 cm odcinki, siekamy imbir i czosnek.
- Na rozgrzany wok wlewamy dwie łyżeczki oleju i smażymy wołowinę mieszając (stir-fry), gdy osiągnie lekko różowy kolor wołowinę przekładamy na talerz. Przecieramy lekko woka, rozgrzewamy i ponownie wlewamy 2 łyżeczki oleju.
- Na olej wrzucamy cebulę, po chwili szczypiorek, po chwili na środek wrzucamy imbir i czosnek, smażymy jeszcze przez 15 sekund po czym dodajemy zblanszowane wcześniej warzywa. Chwilę smażymy metodą stir-fry , możemy lekko posolić. Jeśli warzywa złapią temperaturę dodajemy wcześniej podsmażoną wołowinę i ciągle smażymy cały czas wszystko mieszając, ok 1 minuty, tak by całość mocna się zagrzała.
- Przygotowane wcześniej składniki sosu mieszamy i wlewamy do woka, chwilę smażymy tak by sos zgęstniał i wypełnił danie. I tak oto mamy gotowe danie, bardzo dobrze smakuje z ryżem i w takiej kompozycji jest pełnowartościowym daniem. Smacznego.
Share this Recipe