Wołowina w sosie grzybowym
Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 250g wołowinymiękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
  • 3ząbki czosnkuposiekane lub wyciśnięte
  • 3szt. pieczarekdużych, pokrojonych w plasterki
  • 1/2szt. poratylko biała część, pokrojonego w plasterki
  • kilkałodyżek cebuli dymkisam szczypior, pokrojony w 4 cm kawałki
  • 3-4łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Sos:
Do przybrania (opcja):
Instructions
  1. Mięso pociąć i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i pokrojone mięso. Smażyć mieszając przez około 3-4 minuty. Wyjąć mięso z woka na osobny talerz.
  3. Dodać do woka 1-2 łyżki oleju, rozgrzać ponownie.
  4. Wrzucić grzyby, cebulę i por. Smażyć mieszając przez 2-3 minuty.
  5. W miseczce wymieszać składniki sosu.
  6. Dołożyć do warzyw usmażone mięso i wlać sos. Zamieszać składniki i gotować przez 4 minuty pod przykryciem na małym ogniu.
  7. Wrzucić na końcu pokrojony szczypior dymki, przybrać czerwoną chili i natychmiast podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.