Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
- 3 szt. pieczarek dużych, pokrojonych w plasterki
- 1/2 szt. pora tylko biała część, pokrojonego w plasterki
- kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w 4 cm kawałki
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana
Do przybrania (opcja):
- 1/2 szt. papryczki chili pociętej w ukośne plasterki
Ingredients
Marynata:
Sos:
Do przybrania (opcja):
|
Instructions
- Mięso pociąć i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i pokrojone mięso. Smażyć mieszając przez około 3-4 minuty. Wyjąć mięso z woka na osobny talerz.
- Dodać do woka 1-2 łyżki oleju, rozgrzać ponownie.
- W miseczce wymieszać składniki sosu.
Share this Recipe