Wołowina w pomidorach
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 oceny
Osobiście polecam polędwicę, stek jak dla mnie jest zdecydowanie za twardy (jeżeli już zdecydujesz się na stek to najlepiej jest pociąć go dużo drobniej). Ponieważ nie miałem małych pomidorów użyłem 1 dużego, dlatego pociąłem go trochę drobniej. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Passive Time
20minut
Ingredients
  • 250g polędwicy wołowej albo stekupokrojonej na plastry 3 x 4x 0,5 cm
  • 3szt. pomidorów małych, twardych (np. śliwkowych)
  • 1szt. cebuli dymkiposiekanej
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1/2łyżeczki cukru
  • 1łyżeczka mąka kukurydzianawymieszanej z 1 łyżką wody
  • 4łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Instructions
  1. Pociąć mięso. Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na 20 min.
  2. Zagotować wodę w niewielkim garnku, włożyć pomidory na kilka sekund. Wyjąć, osuszyć i zdjąć skórkę. Przeciąć na pół, każdą połówkę pokroić na 4 części.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mięso, smażyć mieszając przez ok. 1-1,5 min. Wyjąć mięso na talerz wraz z powstałym sosem.
  4. Ponownie rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Włożyć dymkę i smażyć mieszając przez kilkanaście sekund, dodać pomidory, sól i cukier, dalej mieszać aż pomidory puszczą sok.
  5. Dodać mąkę kukurydzianą z wodą, rozmieszać z warzywami, dodać mięso, ponownie rozmieszać. Gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Danie gotowe, serwować z ryżem jaśminowym.