Przejdź do treści

Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa
Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa. Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Cook Time 15 minut
Servings
Ingredients
Danie
Marynata do wołowiny
Sos
Prep Time 30 minut
Cook Time 15 minut
Servings
Ingredients
Danie
Marynata do wołowiny
Sos
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Na suchej patelni podsmażyć sezam
  2. Wołowinę pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Dodać wszystkie składniki z marynaty i dobrze wymieszać. Mięso odstawić na 20 minut do zamarynowania.
  3. Marchewkę pokroić w cienkie słupki
  4. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie i po 20 minutach odcedzić
  5. Nagrzać wok i dodać 3 łyżki oleju. Wrzucić zamarynowaną wołowinę i smażyć przez około 3-4 minuty energicznie mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, odsączone grzyby mun, pędy bambusa i smażyć następne 2-3 minuty cięgle mieszając.
  6. Do całości dodać odsączony makaron mie, przygotowany sos, wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty
  7. Na koniec dodać pokrojony szczypior. Danie po przełożeniu na talerz posypać uprażonym sezamem
Share this Recipe