Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa
Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa.
Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.
Prep Time | 30 minut |
Cook Time | 15 minut |
Servings |
|
Ingredients
Danie
- 400 g wołowiny (rostbefu)
- 1/2 pół marchewki
- 15 g grzybów mun paski
- 250 g makaronu mie
- 25 g pędów bambusa słupki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka sezamu białego
Marynata do wołowiny
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu grzybowego
- 1 łyżki cukru
- 1 białko jaja kurzego
- 2 łyżki wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 1 łyżka olej sezamowy ciemny
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu grzybowego
- 1 łyżka sos chili słodko-ostry
- 2 łyzki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Ingredients
Danie
Marynata do wołowiny
Sos
|
Instructions
- Na suchej patelni podsmażyć sezam
- Wołowinę pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Dodać wszystkie składniki z marynaty i dobrze wymieszać. Mięso odstawić na 20 minut do zamarynowania.
- Marchewkę pokroić w cienkie słupki
- Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie i po 20 minutach odcedzić
- Nagrzać wok i dodać 3 łyżki oleju. Wrzucić zamarynowaną wołowinę i smażyć przez około 3-4 minuty energicznie mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, odsączone grzyby mun, pędy bambusa i smażyć następne 2-3 minuty cięgle mieszając.
- Do całości dodać odsączony makaron mie, przygotowany sos, wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty
- Na koniec dodać pokrojony szczypior. Danie po przełożeniu na talerz posypać uprażonym sezamem
Share this Recipe