Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
- 1 1/2 łyżki sezamu białego
- 1/2 szt. papryki pomarańczowej pokrojonej w zapałkę
- 10 cm pora białej części, pokrojonej w plasterki
- 4 łyżki oleju arachidowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego
- 1 szt. papryczki chili posiekana
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
Dodatek
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany do dekoracji
Ingredients
Sos:
Dodatek
|
Instructions
- Oczyścić wok przy pomocy papieru kuchennego. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju dodać paprykę, pokrojonego pora i smażyć mieszając przez 3 minuty.
- Wlać przygotowany sos, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty.
Share this Recipe